En dag om Sara

Två föreläsningar om Sara Lidmans författarskap med Annelie Bränström-Öhman*   

LUNCHFÖRELÄSNING

Kort och gott om Saras liv och verk

Sara Lidman är en av våra viktigaste svenska författare under 1900-talet. Som författare har hon skapat sig ett eget banbrytande språk, en poesiprosa som förenar det bibliska med det dialektala, det sköra med det våldsamma, det överjordiska med det vardagliga. Sara skrev bland annat en serie romaner om moderniseringen och koloniseringen av Norrland.

Kulturmagasinet

Onsdag 5 oktober kl 12.00

Fritt inträde, begränsat antal platser

FÖRFATTARKVÄLL

Den unga Sara Lidman

Var börjar ett författarskap?
Var började det för Sara Adela Lidman från Missenträsk? Började det vid den lilla granen bakom husknuten barndomshemmet, där hon lärde sig att leva i ”sam-vett” med träden och världsrymden? Med fromma farmor Sara Lenas berättelser i västerkammaren? Eller började det på sanatoriet i Hällnäs där världslitteraturens skatter kunde upptäckas i biblioteket?

Här tecknas ett porträtt av Sara Lidman och tiden kring, före och efter hennes sensationella litterära debut med romanen Tjärdalen (1953). En tid där det kalla krigets vindar kolliderade med framtidstro i folkhemmet Sverige – och en hjortronblomma från Missenträsk lyftes upp och omplanterades på den litterära parnassen.

Kulturmagasinet

Onsdag 5 oktober kl 18.00 - ca 19.30

Fritt inträde, begränsat antal platser

 

*Annelie Bränström Öhman är kulturskribent. och professor i litteraturvetenskap och genusvetenskap vid Umeå universitet. I sin forskning har hon rört sig mellan kärlek, feministisk teori och kreativt skrivande. Hon har bland annat skrivit böckerna Sara Lidman och den kärleksfulla blicken (Pang Förlag) och Stilens munterhet. Sara Lidmans författardagböcker 1975-1985” (Bonniers).

Samarrangemang: Kulturföreningen Tidsspegeln, Sundsvalls stadsbibliotek, Sundsvalls museum, Folkuniversitetet och Scen Sundsvall.