Tjärdalen 

Musikteater

Tonhallen

Söndag 9 oktober kl 16.00

LÄNGD: 180 min inkl paus

Det är två dagar innan midsommar i en fattig by i norra Västerbotten. En man har byggt en tjärdal som ska försörja hans skuldsatta familj. När planerna saboteras av ett illdåd sätter det igång ett händelseförlopp som skakar byn i dess grundvalar.

Tjärdalen är en uttrycksfull och våldsam berättelse om hopp, förtvivlan, skuld och ansvar.

När Sara Lidman, en av de största svenska författarna genom tiderna, debuterade med Tjärdalen 1953 blev det en av femtiotalets stora litterära händelser. Den har kallats århundradets debutroman.

Boken är smärtande aktuell idag med sitt starka tema om samexistens. Vad vi tycker oss ha råd med, vilkas liv som värderas mindre och hur detta påverkar den lilla byn och det stora samhället. Nu får den urpremiär som musikteater i en originaluppsättning framförd av en stor ensemble med sju kvinnliga skådespelare och tre musiker.

Föreställningen är regisserad av Carolina Frände och dramatiserad av Carl Åkerlund med musik av Jonas Svennem – båda med i bandet Winhill/Losehill.

”Så fattig får vi aldrig bli att vi int hava råd låta en odugling leva lame oss. Hörni va ja säj, bli vi så fattig då är vi bara kreatur allihop. Å då kan he göra desamma me allting.”

BILJETTER: Ord 395 kr, Scenpass 350 kr, ung/stud 300 kr

Boka på webben> 

PRODUCENT: Riksteatern i samarbete med Sveriges Radio